TONER KARTUŞ
Toner kartuş, yazıcı ve fotokopi makinelerinde, kâğıt üzerinden yazı ve görüntü almakta kullanılan bir çeşit tozdur. İlk zamanlarda toner basit bir karbon tozuydu. Daha sonra baskı kalitesini geliştirmek için polimer ile karıştırılmaya başlandı. Toner partikülleri, yazıcı içerisinde bulunan fırında 180-200 derece arasında ısıtılarak kâğıt üzerine yapıştırılmaktadır. Standart bir tonerden sayfanın %5 doluluk oranında 2000 sayfa baskı elde edilebilmektedir. Toner tozunda ki bir taneciğin boyutu 8 ile 10 micrometre arasında değişmektedir. İlk zamanlarda ki yazıcılarda toner, dışarıdan şişe yardımıyla yazıcı içerisine boşaltılmaktaydı. Daha sonradan modern makinelerde yazıcılar toner kartus kullanarak baskı işlemini gerçekleştirmeye başladı. Toner tozu çok farklı kimyasallardan oluşan ve birçok çeşidi bulunan bir maddedir. Çok küçük boyutları olduğu için havada belli bir süre asılı kalır ve zamanla zemine iner. Toner tozunun uzun yıllar solunması ciddi rahatsızlıklar doğurabilir. Toner tozunun göze temas etmesi halinde göz kapakları açık tutularak 10 dakika boyunca gözlerin yıkanması gerekir. Elbise ya da vücudun herhangi bir yerine toner bulaşması halinde o bölge, soğuk su ile yıkanmalıdır. Sıcak su ya da ılık su ile yıkanması halinde elbiselerden toneri çıkartmak bir daha mümkün olmayacaktır. Çünkü toner belli ısıda sıvı ile birleştiğinde eriyerek bulunduğu bölgeye yapışmaktadır.
KARTUŞ DOLUMU NASIL YAPILIR
Bilgisayar alırken çoğumuz her şey tamam olsun düşüncesi ile yazıcıda alırız ,genelde bu yazıcılar kartuşludur ,çünkü fiyatları tonerli yazıcılara göre oldukça uygundur ,hatta kartuşun yenisinin fiyatı ile yazıcının yenisinin fiyatı yakındır.
Kartuşlu yazıcıların mürekkebi çok çabuk biter, bazende uzun süre kullanmayınca fırlatma ağızı, mürekkebin kuruması sebebi ile tıkanır ,eğer tıkanma oldu ise açmak için bir çay tabagına kaynak su koyup kartuşun ağzını suya batırın hemen açılacaktır, katuşu sudan çıkarınca bir kağıt mendil ile azını temizleyin.( Cam çaybardağı kullanmayın çünkü kaynak suyu koyunca çatlıyor. )
yazıcı kartuşu doldurmak
Kartuş bitti ise size gerekli olan araçlar.
4 adet 5 cc enjektör (eczaneden temin edbilirsiniz.)
Siyah,sarı,mavi,kırmızı mürekkep. İnternetten kartuş dolumu için özel mürekkepleri bulabilirsiniz,yada kıtasiyelerden dolmakalem mürekkebi alarak saf su ile inceltmeniz gerekir ama tavsiye etmem. ( dolmakalem mürekkebinin inceltmek için 30 cc mürekebe enjektörle 5 cc saf su ilave ederek karıştırın.)
Kağıt havlu ve eldiven.
Kartuşların çoğunda delik vardır , üzerinde delik olmayan kartuşlar hava basıncı ile çalışır bunları bir çiviyi ısıtarak delebilirsiniz doldurduktan sonra bir mum veya sıcak silikonu eriterek deliği tıkayın üzerinide bantlayın .
Gelelim dolum işlemine kartuşun üzerindeki kağıdı kaldırınca delikleri göreceksiniz
Enjektöre 4 cc mürekkep çekin enjektörü delikten 1,5-2 cm batırın 2 cm .geçmeyin ve yavaş yavaş mürekkebi enjekte edin.
Her renk için bir enjektör kullanın diğer dolumlarınızda da bu enjektörler karışmasın.
Renkli kartuşta üç ayrı hazne vardır her marka ve tip kartuşun renk delikleri farklı olabilir o yüzden hangi deliğin hangi renkle dolacağını mutlaka internette marka ve numarasına göre araştırın ,yanlış deliğe yanlış renk doldurursanız emeğiniz boşa gider, ayrıca renkli kartuşların haznesi daha küçük olduğundan siyah mürekkep kadar mürekkep doldurmayın.
Başlamadan önce
— Siz de benim gibi dolabınızda yedek kartuş bulundurmuyorsanız en kolay yol elinizi biraz da üzerinizi boyayarak kartuşu doldurmaktır.
— Öncelikle kartuş üstündeki minik yazıyı okuyalım Intended for signle use only = Sadece tek kullanım için tasarlandı.
— Her şeyden önce uyarayım ilk denemede eliniz (3-4 gün çıkmaz) kıyafetiniz (hiç çıkmaz !!) büyük olasılıkla kirlenecektir "dikkatli olun" demek yetersiz kalır.
— Unutmayın enjektörün iğnesi çok sivri kolayca deriye saplanıyor zaten yapım amacıda bu!! Dövme yapmak istiyorsanız tam zamanı. :) Enjektörü uzaktan dolabınıza doğru sıkıca tutun arkasına hızla vurun hava basıncıyla iğne kısmı fırlayacak ve dolabınızın ahşabına saplanacak. Bu nedenle kullanırken sabırlı olun…. Saplanmazsa sekip size saplanır artık….
— Enjektörün iğnesi kartuşa 2cm den fazla sokulmamalı yoksa fırlatma delikleri fırlatma kraterlerine dönüşür
— Bazen mürekkep şişesinin dibinde veya çevresinde birikmiş halde yoğun kıvamlı tortular oluyor . Bu tortuları enjektöre çekmemek için bir parça pamuğu iğnenin ucuna filtre yapabilirsiniz .
— Enjektör olmadan da doldurmak mümkün boş verin zaten her yer batacak birde böyle şeylerle uğraşırsanız neler olur kim bilir monitörden bakıp elle yazın resimleri de çizebildiğiniz kadar artık :)
— Kartuşa mürekkebi enjekte ederken yavaş olmalısınız.
— Delilik edip yaldızlı mürekkepleri deneyebilirsiniz = zamanla yaldızlar dibe çöküyor ve kartuşu tıkıyor.
— Farklı kartuşlarda delik açmak için = bir çiviyi ateşte ısıtın kartuşu üstten delin ve bu delikten enjektörün iğnesini sokun. Bazı modeller hava basıncı ile çalışan delinmeyecek tiptedir artık yazmakla bitmez. Siz yine de delin zaten bitik kartuş öğrenmiş olursunuz. Hava basınçlı kartuş & yongalı (chip) ise BU ŞEKİLDE OLMAZ
— Kartuşa açtığınız deliğin çevresini iyice temizlemeden mühürlemeye çalışırsanız hava geçirir başarısız olursunuz.
— BİRKAÇ GÜNDE BİR ÇIKTI ALIN KARTUŞ HİÇ TIKANMASIN !!!
— Her zaman tam bitmeden kartuşu doldurun !
— Eğer fırlatma delikleri tıkalıysa ve baskısı çok kötü ise çaydanlıkta kaynayan suyun çıkardığı buhara fırlatma deliklerini tutun kağıt mendille silin 10-15 denemeden sonra açabilirsiniz .
Bulunması gerekenler
1 Pelikan 4001 siyah dolma kalem mürekkebi (en iyi sonuç veren marka)
2 5 cc lik enjektör (işin efsunu hacimde değil)
3 Su (örnek : Musluk suyu)
4 Gazete kağıdı veya gereksiz kağıtlar (hangi gazete olduğunun önemi yok )
5 Kağıt mendil (mentollü de olur )
6 Bant (fark etmez)
Nasıl?
1- Öncelikle 4cc (enjektörde 4 yazan çizgi hizasına kadar) suyu enjektöre alın sonra bu suyu mürekkep şişesine yavaş yavaş basın. Hızlı basarsanız veya enjektörün havasını almazsanız odanın her yanı mürekkep olur. Şişenin kapağını sıkıca kapatın ve çalkalayın.
2- Şişenin kapağını açın enjektöre 5cc mürekkep çekin. Bu sırada sabırlı olun enjektöre hava çekerseniz dolum sırasında kabarcıklarla boğuşursunuz.
3- İğneyi fotoğrafta görünen yerden kartuşa sokun.
4- Çok ama çok yavaş şekilde mürekkebi enjekte edin. Hafif bir taşma olursa durun ve taşanı kağıt mendil ile silin.
5- Enjektörü çıkarın açtığınız deliği kağıt mendille silin deliği sağlam bir parça bant & erimiş mum damlası & sıcak silikon ile mühürleyin.
6- Alt tarafı emici bir zeminde olmayacak şekilde 10-15 dakika kadar dinlendirmeye alın.
7- Altına biriken mürekkebi kağıt mendile bu şekilde silin.
8- Yazıcıyı takmadan önce bu fırlatma deliklerinde sürekli mürekkep birikmemeli yani "siz sileceksiniz o mürekkep toplayacak" gibi bir durum olmamalı eğer olursa nedeni açtığınız deliğin iyi kapatılmamasıdır.
9-Yazıcıya takın ve birkaç deneme çıktısı alın.
Yazıcınız bozulursa sorumlu bu kartuş olabilir o yüzden kesinlikle tavsiye etmiyorum ama bu şekilde çok fazla doldurma yaptım ve çalıştı hem ne fark eder yazıcıların fiyatı kartuş fiyatına eşit.
MALİYET ANALİZİ
1. Pelikan mürekkep 2.250 ytl /6.8 = 0.331 ytl (5cc)
2 5cc enjektör = 0.25 ytl
3 Su+mendil+kağıt+bant+eldiven =0.5 ytl
4 Zaman = 10 dakikalık maliyetiniz ne kadar tutarsa
5 Yazıcıyı bozma riski = Bozulsa ne yazar zaten kartuş kadar değeri var
Yan etkileri
Yaşanacak en sık sorun ilk basılan karakterin veya şeklin hafif silik çıkmasıdır.
Bu sorundan kurtulmanın yolu ise baskı kalitesini yükseltmektir.
Baskı kalitesi yükseldikçe baskı hızı azalır her baskı noktası birkaç kere basılır sonuçta silik karakterler olmaz. Baskı kalitesini yazıcının özellikleri bölümünden yapabilirsiniz .
Üstteki "Y" karakteri en hızlı (düşük kalite) baskı seçeneği ile basıldı.
Alttaki "Y" karakteri ise en yavaş (yüksek kalite) baskı seçeneği ile basıldı.
Sonuçta iki baskı da iş görür. AutoCAD çıktıları alacaksanız en yüksek kaliteye almalısınız bu şekilde basmak bile alıştığınız kaliteyi vermeyebilir.
Diğer bir yan etki ise kartuş parkının mürekkep olmasıdır.
TONER DOLUMU NASIL YAPILIR
Toner dolumu nasıl yapılır, garantili toner dolumu özellikleri
Toner dolumu uzmanlık, ekipman ve kaliteli malzeme gerektiren hassas bir konudur, ucuz toner dolumu yapmaya çalışan firmaların başarısız olarak sürekli müşteri kaybetmelerinin en önemli nedeni kalitesiz üretim yapmalarıdır. Toner dolumu nasıl yapılır konusundan önce genel olarak toner dolum merkezi adı altındaki firmaların yaptıkları ve başarısız oldukları, toner dolumu nasıl yapılmaz konusunu inceleyelim. Örnek olarak ülkemizde en çok satılan toner kartuşu olan hp 85a toner kartuşundan bahsedelim hp 85a toner kartuşu olarak çok bilinmese dahi hp laserjet p1102, hp laserjet p1102w, hp laserjet m1212nf, hp laserjet m1132, hp laserjet m1217nfw yazıcılar hep bu toner kartuşunu kullanmaktadır. Bu yazıcılardan hp p1102 ve hp p1102w mono lazer yazıcılar arasında olmakla beraber, hp m1212nf, hp m1132 ve hp1217nfw çok fonksiyonlu yazıcılar arasındadır. Piyasadaki dolum yapan firmalar bu yazıcıların kullandığı hp 85a toner kartuşunun üzerindeki tıpayı sökerek üniversal toner tozu adında satılan ve mürekkep kartuşlarında kullanılan likit mürekkebin toz hali olan toner tozunu hazne içine doldururlar. Toner dolumu dedikleri bu işlemin sonunda tıpayı yerine takarak müşteriye teslim ederler. Çakmak doldurmaktan farksız olarak yapılan bu işlem genel olarak müşterinin karşılaşacağı sorunların ilk adımıdır. Kartuş içinde bulunan ve içindeki orjinal toz bitimine dek çalışıp yıpranmış parçalar, doldurulan toner kartuşu yazıcıya takıldıktan itibaren sorun çıkarmaya başlar, aşınmış olan bölgelerden dökülen toner tozu ilk olarak a4 fotokopi kağıdı üzerinde lekeler, çizgiler ve karaltılar oluşturmaya başlar. Baskı kalitesinin bozulması ardından a4 fotokopi kağıdı üzerinden taşan tozlar yazıcının içini kirletmeye başlarlar, yazıcı içinde bulunan fanlar yardımıyla her köşeye ulaşan tozlar, ana kartın kısa devre yaparak yanmasına kadar pek çok soruna neden olurlar. Ayrıca drum denilen görüntü tamburu üzerindeki kaplamanın incelmesinden dolayı baskı silikleşir, ancak gereksiz olarak dökülen tozlar sonucu kartuş içindeki toz çok hızlı biter, böylece hem toz için verilen paranın büyük bölümü kalitesiz kopya olarak geri dönerken,kartuş basması gereken kopyanın yarısını bile basmadan boşalır. Toner dolumu nasıl yapılır konusunu birazdan izleyeceğiniz video ile net olarak görebilirsiniz, yapılan işleme yenileme veya yeniden üretim adı verilmektedir, böyle yapılan işlem sonucu hp 85a toner kartuşu orjinalden farksız baskı yaparken tam dolum yapılmasından dolayı çıktı sayısı orjinal toner kartuşundan fazla olmaktadır.